ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ Κ.Υ.Τ «Κ.Υ.Τ- Kινητοποίηση .Υπερυψηλής .Τάσης»

Μόλις κυκλοφόρησε

ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ Κ.Υ.Τ
«Κ.Υ.Τ- Kινητοποίηση .Υπερυψηλής .Τάσης»

Τον Νοέμβριο του 2002 οι κάτοικοι της Ηλιούπολης-Αργυρούπολης συσπειρωμένοι γύρω από τη «Διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα», προχώρησαν στην κατάληψη του χώρου που βρίσκεται μπροστά από την είσοδο των εγκαταστάσεων της Δ.Ε.Η, στη Β’ Ζώνη Προστασίας του Υμηττού, διακόπτοντας τις εργασίες που είχαν ξεκινήσει παράνομα για την κατασκευή ενός Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (KYT) 400.000 vοlt.
ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ 6 ΜΗΝΕΣ, οι κάτοικοι της περιοχής αυτο-οργάνωσαν παραδειγματικά τον αγώνα τους, αποτρέποντας την υπονόμευσή του από κάθε φορέα κεντρικής ή τοπικής εξουσίας και την διαστρεύλωσή του από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 2003, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (Μ.Α.Τ κλπ) εισέβαλλαν στη περιοχή και ανακατέλαβαν το χώρο, δίνοντας τη δυνατότητα να προχωρήσουν οι εργασίες που είχαν διακοπεί από την παρέμβαση των κατοίκων και να κατασκευαστεί, τελικά, αυθαίρετα, ένα Κ.Υ.Τ 150.000 volt. Παρά τη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων, η εκτεταμένη καταστολή που ακολούθησε, είχε ως αποτέλεσμα την κάμψη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2005, το Συμβούλιο της Επικρατείας απεφάνθη ότι οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον Υμηττό είναι ουσιαστικά παράνομες και αυθαίρετες, δικαιώνοντας τους αγώνες των κατοίκων. Η προσπάθεια, στη συνέχεια, ανασυγκρότησης του κινήματος των κατοίκων, δεν έγινε ωστόσο κατορθωτή…
Η ταινία του Μάριου Νόττα
«Κ.Υ.Τ – ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ. ΥΠΕΡΥΨΗΛΗΣ. ΤΑΣΗΣ»
περιλαμβάνει ντοκουμέντα από τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής (εκδηλώσεις έξω από τη ΔΕΗ, συγκεντρώσεις στη Βουλή και στο ΥΠΕΧΩΔΕ, πορεία μαθητών, γιορτές στη παράγκα και στο στέκι της «Κατάληψης», παράσταση Καραγκιόζη, δεντροφυτεύσεις, συγκρούσεις με ΜΑΤ, διαδηλώσεις, συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου μετά την απόφαση του ΣτΕ, απόπειρες νέων κινητοποιήσεων).
Διάρκεια ταινίας περίπου 90’

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
Τηλ. Επικοινωνιας: 6979 145366 – e-mail ptots@tee.gr

Comments

Popular posts from this blog

Η Ιστορία στο Κόκκινο για το ομοφυλόφιλο κίνημα στη Μεταπολίτευση την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

Για τα "115 Σωματεία"

Τρίτη 31/10 στην εκπομπή "ΑΧ ΕΞΟΥΣΙΑ" ο Χρήστος Τσιλώνης (Πρόεδρος ΣΣΕΜ) με θέμα Όψεις του Ασφαλιστικού Ζητήματος.