Wednesday, August 06, 2008

Οι "αόρατοι" εμπρηστές

ΟΙ «ΑΟΡΑΤΟΙ»ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ

Του Πάνου Τότσικα

(Προδημοσίευση από την «ΓΑΛΕΡΑ» Νο 36)



Το καλοκαίρι αυτό πέρασε χωρίς να το καταλάβουμε . Λίγα τα «μπάνια του λαού», λόγω της στενότητας των οικονομικών , λίγα τα χιλιόμετρα πού διανύθηκαν λόγω της ακριβής βενζίνης… Και μη χειρότερα…Η μόνη «χαρά» που μας δόσανε, ήταν η δήλωσή στο κτηματολόγιο της ιδιοκτησίας μας …Δεν είναι και λίγο πράγμα να είσαι και να καταγράφεσαι ως «ιδιοκτήτης» στο «Εθνικό κτηματολόγιο»…

Όμως, αναρωτήθηκε κανείς ποιός νάταν αυτός πού περίμενε μαζί μας στην ουρά για να καταθέσει τη «δήλωσή» του; Aναρωτήθηκε, αν αυτά πού δήλωνε ήταν όντως δικά του; Aναρωτήθηκε μήπως ήταν καταπατητής δημόσιας γης; Αναρωτήθηκε μήπως ήταν ο «αόρατος»εμπρηστής δημόσιων δασικών εκτάσεων; Aσφαλώς όχι.



Αλλά ας πάρουμε τά πράγματα με τη σειρά. Ας ξαναθυμηθούμε αυτά που ήδη έχουμε ξεχάσει.



«Υμηττός: Για δεύτερη χρονιά καίγεται ο πνεύμονας της Αθήνας – Εμπρηστική αδιαφορία – Η φωτιά στα Γλυκά Νερά πέρασε την κορυφή και αποτέφρωσε ακόμα 1000 στρέμματα δάσους – Οι άνθρωποι που μένουν στη περιοχή έκαναν λόγο για οργανωμένο σχέδιο –

“Προσπαθούσανε καιρό να το κάψουνε.Σήμερα τα καταφέρανε.” – To ανακριτικό τμήμα της ΠυροσβεστικήςΥπηρεσίας και η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) του Σώματος θα διενεργήσουν έρευνα για να διαπιστώσουν τα αίτια της πυρκαγιάς.» (1)



«Η πρώτη μεγάλη φωτιά -πόσα νέα…οικόπεδα; - Στα Γλυκά Νερά, στις παρυφές του Υμηττού και στη Σταμάτα πίσω από την απέναντι κορυφή της Πεντέλης, εκδηλώθηκαν οι πρώτες μεγάλες και επικίνδυνες πυρκαγιές. Εκεί δηλαδή όπου η διεκδίκηση τοπικών αρχόντων και εργολάβων είναι συστηματική και μακροχρόνια.Αποκαλυπτική δυστυχώς η σύμπτωση…» (2)



«Σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής,μέσα σε ένα 24ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά 51 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 22 στην Αττική: Πάτημα Χαλανδρίου/ Βριλησσίων (Πεντέλη),Ντράφι Παλλήνης (Πεντέλη), Χέρωμα Βάρης (Υμηττός), Παπάγου (Υμηττός), Γλυκά Νερά, (Υμηττός,για δεύτερη μέρα), Αγιος Στέφανος (Πεντέλη, για δεύτερη μέρα),Ξηρόρεμα Μαγούλας (Πάρνηθα) κ.α»(3). «Σημειώνεται ότι στη περιοχή των Γλυκών Νερών, στις 9 Ιουνίου συνελήφθη 27χρονος με την κατηγορία ότι αποπειράθηκε να βάλει φωτιά στο πευκοδάσος…Οι φωτιές σε Γλυκά Νερά και Σταμάτα γεννούν πολλά ερωτήματα καθώς στις συγκεκριμένες περιοχές τα τελευταία 24ωρα εκδηλώνονται καθημερινά δασικές πυρκαγιές…Ενδείξεις για πιθανή δράση οικοπεδοφάγων υπάρχουν και στο Πάτημα Βριλησσίων όπου κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα έχουν εκδηλωθεί τρείς πυρκαγιές. Γιά τη συγκεκριμένη περίπτωση έχει διαταχθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα»(4).



«Στα Γλυκά Νερά από πέρυσι ξέσπασαν πέντε πυρκαγιές , όλες στο ίδιο σημείο…Οι φωτιές δεν πρόκειται να σταματήσουν όσο υπάρχουν οι αιτίες πού τις προκαλούν. Οσο υπάρχουν “παράθυρα”, ότι διεκδικήσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις μπορούν να ικανοποιηθούν…Δεν μπορούν να καίγονται «τυχαία» τα ίδια σημεία στις παρυφές του αστικού ιστού ή των σχεδίων πόλης…Στη Σταμάτα (Πεντέλη) εκδηλώθηκε πριν δύο μέρες πυρκαγιά. Εκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αποκαλύπτει ότι ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας Σταμάτας, προέβησαν παρανόμως σε αλλαγή χρήσης δασικών εκτάσεων μεγάλης επιφανείας (29.940 τ.μ και 11.500 αντιστοίχως) με εκχερσώσεις και επιχωματώσεις καθ’υπέρβασιν των αδειών διαμόρφωσης επιφάνειας αγρών που τους χορηγήθηκαν από το Πολεοδομικό Γραφείο Καπανδριτίου» (5)



«Καταστροφή χωρίς τέλος – Μεγάλη πυρκαγιά σε Βαρυμπόμπη – Κρυονέρι. Συνεχίστηκε η

πυρκαγιά στη Ρόδο – Πύρινα μέτωπα σε Σαλαμίνα, Μεσολόγγι, Χανιά, Κορινθία, Αργος, Κέρκυρα – Περιβαλλοντική κατάρευση: Το φετεινό καλοκαίρι επαναλαμβάνεται η καταστροφή που σημειώθηκε πέρυσι…Υμηττός,περιοχή Πάρνηθας, Τέμπη, Σκύρος, Ρόδος, είναι μερικά μόνο από τα μέρη που δοκιμάζονται…Το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο…είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων.Δεν υπάρχει έλεγχος στην εκτός σχεδίου πόλης δόμηση και στην οικοπεδοποίηση. Επομένως το έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος εξακολουθεί να αποδίδει»(6)



Στην Κερατέα, 22 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν μέχρι αρχές Αυγούστου. Μαραθώνας, Αίγινα, Ζάκυνθος (ξανά), Σαμοθράκη, Ελαφόνησος, Αίγιο (ξανά), Ηλεία (ξανά), αποτελούν ένα μέρος μόνο από τον τραγικό απολογισμό των φετεινών πυρκαγιών - εμπρησμών Η Ρόδος καίγονταν για 6 μέρες.110.000 στρέμματα κάηκαν (7), μεταξύ αυτών και πανέμορφα δάση άνω των 100 ετών…



Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε δεκάδες αποσπάσματα από σχετικά δημοσιεύματα, αλλά ο χώρος δεν μας το επιτρέπει. Αλλωστε,νομίζω ότι έχουμε γίνει κατανοητοί (αλλά και κουραστικοί) : όλοι σχεδον, ξέρουμε τι γίνεται,αλλά το έχουμε πλέον συνηθίσει. Βλέπουμε κάθε μέρα στη τηλεόραση τα δάση να καίγονται, ξέρουμε ότι σε λίγο καιρό καταπατούνται και δεν αντιδρούμε. Παραμένουμε απαθείς.

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; θα ρωτήσει κάποιος.Πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τους «αόρατους» εμπρηστές;

.H απάντηση είναι: να μην τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους. Να μην τους αφήσουμε να περιφράξουν καμμένες δασικές εκτάσεις,να φυτέψουν ελίτσες κλπ. Να σταματήσουμε την ανέγερση αυθαίρετων κτισμάτων. Να ελέγξουμε τις κρατικές υπηρεσίες αν εφαρμόζουν την νομοθεσία, να απαιτήσουμε από τους Επιθεωρητές Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, από τους Εισαγγελείς να κάνουν τη δουλειά τους, να ζητήσουμε από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής την πορεία των ανακρίσεων για τους «αόρατους» εμπρηστές.Να απαιτήσουμε από τους Δημάρχους που ψηφίζουμε (ή δεν ψηφίζουμε) να παρέμβουν ώστε να μην αποχαρακτηριστούν οι καμένες δασικές περιοχές, να μήν μπούν στο Σχέδιο Πόλεως, να γίνουν ενστάσεις στο Κτηματολόγιο όταν δηλώνονται από καταπατητές δημόσιες εκτάσεις ως ιδιωτικές. Να απαιτήσουμε από τους Βουλευτές που ψηφίζουμε (ή δεν ψηφίζουμε) να κάνουν συγκεκριμένες κι όχι γενικόλογες ερωτήσεις στη Βουλή, να ζητάνε τα έγγραφα και τα στοιχεία που μας κρύβει ο κρατικός μηχανισμός.

Αυτά και άλλα πολλά θα μπορούσαμε και θα έπρεπε να κάνουμε,ώστε να μην επικρατήσουν οι, όχι και τόσο, «αόρατοι» εμπρηστές.



Σημειώσεις

(1) Ελευθεροτυπία, Α. Μώρου, 26/6

(2) Βήμα, 26/6

(3) Ελευθεροτυπία, Α. Μώρου, 27/6

(4) Καθημερινή, Γ Σουλιώτης, 29/6

(5) Καθημερινή, Τ.Γεωργιοπούλου, 29/6

(6) City Press, Γ Κύρτσος, 24/7

(7) Ελευθεροτυπία, Γ Κιούσης, 1/8

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...