Ντύσου πρόχειρα και βγάλε το κραγιόν σου

Το φιλί της γυναίκας-αράχνης δεν είναι αθώο όσο παθιασμένα κι αν δίνεται. Το φιλί στη Δύση μπορεί να ήταν φτηνό, κατά το λαϊκό άσμα της δεκαετίας του ’60, μπορεί, όμως, να αποδειχτεί ακριβό, δαπανηρό, ακόμη και … θανατηφόρο. Το Οικολογικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΕΝS μετέδωσε ότι ανιχνεύθηκε μπόλικος μόλυβδος σε κόκκινα κραγιόν. Στην εποχή κατά συντηρητικοποιείται το σύμπαν οι εταιρείες του κλάδου των καλλυντικών ταράζουν τον κόσμο μας. Στο τέλος, όπως πάνε, θα μας στείλουν και στα μοναστήρια. Η Καμπάνια για Ασφαλή Καλλυντικά (συνασπισμός ομάδων γυναικών, δημόσιας υγείας, εργατών, οικολόγων και δικαιωμάτων των καταναλωτών ανακοίνωσε ότι μετά από δοκιμές που διενήργησε βρήκε ότι ορισμένα από τα κόκκινα κραγιόν που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια γυναίκες ανά την υφήλιο περιέχουν υψηλά επίπεδα μολύβδου.


Συγκεκριμένα είκοσι από 33 επώνυμα κραγιόν περιείχαν ποσότητες μολύβδου μεταξύ 0,03 ως 0,65 μονάδες χωρίς να αναφέρεται στη συσκευασία. Όπως ανέφερε, ο γιατρός και διδάκτωρ δημόσιας υγείας Mark Mitchell, πρόεδρος του Συνασπισμού για την Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη της Πολιτείας Connecticut, «ο μόλυβδος συσσωρεύεται στο σώμα με το πέρασμα του χρόνου και το κραγιόν με το μόλυβδο που απλώνεται ουκ ολίγες φορές καθημερινά μπορεί οδηγήσει σε σημαντική έκθεση σε κινδύνου. Οι πιο πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στο μόλυβδο.» Το ανώτατο επιτρεπτό όριο, σύμφωνα με την πανίσχυρη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, είναι 0,1.


Όμως, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν τα εξής ύψη σε ορισμένα επώνυμα κραγιόν:
L'Oreal Colour Riche "True Red" - 0.65 ppm
L'Oreal Colour Riche "Classic Wine" - 0.58 ppm
Cover Girl Incredifull Lipcolor "Maximum Red" - 0.56 ppm
Dior Addict "Positive Red" - 0.21 ppm


Όχι, καλές μου εταιρείες, δε θα σας περάσει. Αν μη τι άλλο, αυτό δε θα μας το στερήσετε, γιατί θα ξεσηκωθεί το πιο τεράστιο πολιτιστικό κίνημα του κόσμου και θα σας σαρώσει. Λοιπόν, ή συμμορφώνεστε και βγάζετε το μόλυβδο από το κραγιόν ή θα σας πάρει και θα σας σηκώσει. Εμείς πάντως «lipstick blues» δεν θα χορέψουμε. Άλλα blues, ναι!


Θανάσης Τσακίρης
http://tsakthan.blogspot.com/
http://tsakiris.snn.gr/

Comments

Popular posts from this blog

Η Ιστορία στο Κόκκινο για το ομοφυλόφιλο κίνημα στη Μεταπολίτευση την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

Για τα "115 Σωματεία"

Τρίτη 31/10 στην εκπομπή "ΑΧ ΕΞΟΥΣΙΑ" ο Χρήστος Τσιλώνης (Πρόεδρος ΣΣΕΜ) με θέμα Όψεις του Ασφαλιστικού Ζητήματος.