Δώστε (μειωμένη) σύνταξη στον Μπους, αφοπλίστε την δολοφονική παρέα του
Κάνετε κλικ στον παραπάνω τίτλο για να παίξετε Anti-Bush Video Games


ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ: ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΡΙΟ;

Οι καμήλες δε δακρύζουν

Οι μεθαυριανές προεδρικές εκλογές ίσως κρίνουν το μέλλον του πλανήτη. Ο Τζ. Κέρρι εφορμά για την τελική νίκη. Ένας οπορτουνιστής, επικεφαλής ενός κόμματος που χωρίς να αμφισβητεί το καπιταλιστικό σύστημα, χωρίς να προκρίνει την επιστροφή έστω σε ένα μεταπολεμικό κράτος πρόνοιας ή έστω τη μερική εφαρμογή μέτρων σοσιαδημοκρατικής διαχείρισης, καταφέρνει, παρ’ όλα αυτά, να εκφράζει έστω και τόσο στρεβλά τους πόθους της μισής Αμερικής και της πλειοψηφίας της ανθρωπότητας. Κι αυτό γιατί η τετραετία των Ρεπουμπλικανών του Μπους αποδείχθηκε καταστροφική τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τον υπόλοιπο πλανήτη και, κυρίως για τους δοκιμαζόμενους λαούς της Παλαιστίνης και του Ιράκ. Εκτός των εξωτερικών πολέμων που εξαπέλυσε η ηγεμονική ιμπεριαλιστική μερίδα της αστικής τάξης των Η.Π.Α. (βλ. Socialist Register 2004, The New Imperial Challenge, Leo Panitch & Colin Leys (eds.), Αθήνα, Εκδ. Σαβάλας Publications, 2004), η κυβέρνηση Μπους συνέχισε και τους εσωτερικούς κοινωνικούς πολέμους εναντίον των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών, των μειονοτήτων, των φυλακισμένων και των μεταναστών. Δειγματοληπτικά αναφέρουμε:
Η κυβέρνηση Μπους ξοδεψε περισσότερα από $140 δισεκατομμύρια στον πόλεμο κατά του Ιράκ. (πηγή: www.americanprogress.org)
Η κυβέρνηση Μπους προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από1.000 στρατιωτών και τον τραυματισμό περισσότερων από 7.000 (www.globalsecurity.org)
Η κυβέρνηση Μπους ξόδεψε μόνο $1.1 δισεκατομμύριο από τα $8,4 δισεκατομμύρια που ενέκρινε το Κογκρέσο για την ανασυγκρότηση του Ιράκ.(www.usatoday.com)
Η κυβέρνηση Μπους μετέτρεψε πλεόνασμα $ 236 δισεκατομμυρίων σε έλλειμμα $422 δισεκατομμυρίων.(www.fortune.com)
Η κυβέρνηση Μπους εφάρμοσε ρυθμίσεις που αφαίρεσαν από εκατομμύρια εργάτες το δικαίωμα υπερωριακής αμοιβής.(www.epinet.org)
Ο Πρόεδρος Μπους είναι ο πρώτος Πρόεδρος μετά τον Χέρμπερτ Χούβερ με καθαρή απώλεια θέσεων εργασίας –περίπου 800.000- κατά την τετραετή θητεία του.(www.guardian.co.uk)
Η κυβέρνηση Μπους αποφάσισε την κατάργηση της χρηματοδότησης του μεγαλύτερου ομοσπονδιακού στεγαστικού προγράμματος εκθέτοντας 2 εκατομμύρια οικογένειες σε κίνδυνο απώλειας της κατοικίας τους. (www.sfexaminer.com)
O υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Μπους Ροντ Παίητζ αποκαλεί την Εθνική Ένωση Δασκάλων «τρομοκρατική κυβέρνηση» επειδή κινητοποιείται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μελών της.(http://edworkfroce.house.gov)
Από τότε που ανέλαβε την κυβέρνηση ο Μπους και το κόμμα του πάνω από 5 εκατομμύρια άτομα έχασαν το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής τους (www.cnn.com)
Η κυβέρνηση Μπους αγνόησε τους κανονισμούς για τα «υπέργηρα» εργοστάσια παραγωγής ενέργειας προκαλώντας τουλάχιστον 20.000 πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. (http://cta.policy.net)
Δύσκολη καρδιά

Οι λόγοι για να καταψηφίσει κανείς την κυβέρνηση είναι κατά πολύ περισσότεροι από 10. Όμως, ο κύριος λόγος είναι η αποτροπή της καταστροφής της ανθρωπότητας και του πλανήτη, την οποία μπορεί να προκαλέσει η συνέχιση της εφαρμογής της πιο αντιδραστικής πολιτικής που γνώρισε ο κόσμος μετά την ήττα του ναζισμού, και μάλιστα σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από την ολοένα και εντεινόμενη ισχυροποίηση των στρατοκρατικών μηχανισμών, νόμιμων και παράνομων. Το Γκουαντάναμο συμβολίζει τη φρικώδη διάσταση αυτής της πολιτικής κατάργησης δικαιωμάτων και ανθρώπων.

Οι πολίτες των ΗΠΑ έχοντας συνείδηση του κρίσιμου χαρακτήρα των εκλογών αυτών έδειξαν τη διάθεση να προσέλθουν στις κάλπες και να ανατρέψουν την κυβέρνηση Μπους. Ας θυμηθούμε τη μαζικότερη εδώ και τρεις δεκαετίες προσέλευση στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών, την σύγκρουση στις δημοτικές εκλογές του Σαν Φρανσίσκο όπου παραλίγο να αναδείξουν δήμαρχο από το Πράσινο Κόμμα, την κινητοποίηση για τα διάφορα περιβαλλοντικά και εργατικά προβλήματα από τις μεγάλες και μικρές οικολογικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Το ότι αυτή η αντιρεπουμπλικανική τάση των πολιτών διοχετεύεται στην εκλογική δεξαμενή του Δημοκρατικού Κόμματος δεν πρέπει να μας ωθήσει στον χαρακτηρισμό τους ως αφελών –κάτι που συνηθίζουν πολλοί Ευρωπαίοι και, κυρίως, Έλληνες αριστεροί, που αδυνατούν να μπουν στο πετσί του Αμερικανού ψηφοφόρου, που αν και κινητοποιείται για τα τοπικά ζητήματα δεν βρίσκει διέξοδο στο ομοσπονδιακό επίπεδο. Κι αυτό τόσο λόγω εκλογικού συστήματος όσο και έλλειψης μιας αριστεράς ικανής να υπερβεί τις σοβαρές διαφωνίες και αδυναμίες της, με συνέπεια τη στρεβλή εκπροσώπησή της από το Δημοκρατικό Κόμμα (π.χ. το ΚΚ ΗΠΑ επί της ουσίας ψηφίζει Κέρρυ παρά τις όποιες επιφυλάξεις τυχόν διατυπώνει). Η κριτική που δεν παίρνει υπόψη τις πολιτικές, κοινωνικές, ιστορικές και πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των κοινωνικών σχηματισμών δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με το Μαρξικό τρόπο σκέψης και ανάλυσης. Αντίθετα, προσφέρει κακές υπηρεσίες λόγω του εθνοκεντρικού χαρακτήρα της αποκόπτοντας μεγάλο μέρος της αριστερής κοινωνικής βάσης από τα κοινωνικά κινήματα.

Ας ευχηθούμε, λοιπόν, η Τετάρτη να είναι μια ριζικά διαφορετική ημέρα για τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον πλανήτη, γιατί όταν έχεις φτάσει κοντά στον πάτο ακόμη και οι ευχές υποδηλώνουν ης ύπαρξη μιας μικρής προωθητικής δύναμης. Ας ευχηθούμε επίσης αυτή η μικρή προωθητική δύναμη να φανεί με την ψήφιση του Πράσινου Κόμματος σε εκείνες τις Πολιτείες που θεωρούνται ασφαλείς και στα τοπικά όργανα των Πολιτειών και των Κομητειών.


Θανάσης Τσακίρης
http://tsakiris.snn.gr
tsakthan@otenet.gr

Υ.Γ.

Πάρτε μέρος σε διαλογικές συζητήσεις στο φόρουμ του Συλλόγου των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών και υποψηφίων διδακτόρων του ΠΜΣ "Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία": http://forums.qbit.gr/forum.php?f=2

Comments

Popular posts from this blog

Η Ιστορία στο Κόκκινο για το ομοφυλόφιλο κίνημα στη Μεταπολίτευση την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

Για τα "115 Σωματεία"

Τρίτη 31/10 στην εκπομπή "ΑΧ ΕΞΟΥΣΙΑ" ο Χρήστος Τσιλώνης (Πρόεδρος ΣΣΕΜ) με θέμα Όψεις του Ασφαλιστικού Ζητήματος.